Denna information är hämtad från Skatteverkets hemsida.
Om du får en gåva från din arbetsgivare är det oftast en skattepliktig förmån. Men det finns några undantag. Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor är skattefria om marknadsvärdet inte överstiger ett visst belopp.
Huvudregeln är att om du som anställd får en gåva från din arbetsgivare så är den skattepliktig.
Undantaget är julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor. De är skattefria för dig som anställd så länge gåvans marknadsvärde inte överstiger det skattepliktiga beloppet. Men om värdet på gåvan överstiger det beloppet så är gåvan skattepliktig från första kronan.
Julgåva
En julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 500 kronor (inklusive moms) inkomståret 2023 och 550 kronor inkomståret 2024.
Jubileumsgåva
En jubileumsgåva är en gåva till dig som anställd i samband med att företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Den är skattefri om värdet inte överstiger 1 650 kronor (inklusive moms) för inkomstår 2024.
Minnesgåva
Minnesgåva. Om du är varaktigt anställd kan du få en minnesgåva i samband med
att du uppnår en viss ålder (jämna födelsedagar från 50 år och uppåt)
att du varit anställd en längre tid (minst 20 år)
att anställningen upphör.
Minnesgåvan är skattefri för dig om värdet inte överstiger 15 000 kronor (inklusive moms) och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när din anställning upphör.
Som varaktigt anställd räknas du om din sammanlagda anställningstid är minst sex år.
Länk till Skatteverket: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/gavor.4.7459477810df5bccdd4800014379.html
Interna kurser, informationsmöten och personalfest
Fri kost vid intern representation är en skattefri förmån under förutsättning att sammankomsten kan bedömas som intern representation.
Exempel på sammankomster som räknas som intern representation är:
personalfester
interna kurser
informationsmöten med personalen
planeringskonferenser som till exempel diskussioner om budget och personalfrågor
personalutflykter och andra trivselaktiviteter
kick-off, grupputveckling och liknande interna möten.
Exempel på sammankomster som inte räknas som intern representation och där förmån av fri kost är skattepliktigt är:
möten för information och planering av det löpande arbetet, så kallade arbetsluncher och liknande.
För att reglerna om skatte- och avgiftsfri kost ska gälla krävs att det är fråga om sammankomster som är tillfälliga och kortvariga. Tillfälliga innebär att det inte är möten som hålls regelbundet med korta mellanrum (varje eller varannan vecka). Kortvariga innebär att sammankomsten får vara högst en vecka. Det innebär exempelvis att för att fri kost vid en intern utbildning ska vara skatte- och avgiftsfri får kursen pågå högst en vecka. Pågår den längre ska hela kostförmånen beskattas.
Om en längre kurs delas upp och hålls vid flera tillfällen räknas varje fysiskt gemensamt möte under utbildningen som en sammankomst. Åker deltagarna hem under helgen ska tiden före respektive efter helgen läggas ihop vid bedömningen av om sammankomsten är kortvarig.
Som arbetsgivare ska du dokumentera sammankomsterna. Av dokumentationen bör det åtminstone framgå i vilket sammanhang mötet eller konferensen hållits, syftet med mötet, innehållet och för vilken eller vilka persongrupper.
Moms och avdrag för kostnader
Avdrag för personalfest medges för högst två fester per år. Arbetsgivare får göra avdrag för kringkostnader vid ett julbord enligt samma regler som gäller för andra typer av personalfester. Avdrag för kostnader för mat och dryck medges bara för enklare förtäring. För avdragsrätt ska den interna representationen ha ett omedelbart samband med näringsverksamheten och det får inte vara fråga om personlig gästfrihet.
På sidan Moms och avdrag vid representation kan du läsa mer om reglerna för hur mycket moms du får göra avdrag för när det gäller representation.
Länk till Skatteverket:
Comments